Vælg den rigtige madras til vandreturen

Når du er afsted på vandretur over flere dage, så er det altså ikke helt ligemeget, hvilket udstyr du vælger at tage med i forbindelse med nattesøvnen. 

 

Vælg et rigtig godt liggeunderlag, hvor komforten er så lækker, så du nærmest er i tvivl, om du egentlig ligger på en sovesofa. 

 

Når du er på vandretur over flere dage, så er søvnen utrolig vigtig for din evne til at restituere, så valget af liggeunderlag er faktisk ret essentielt.  

 

Her giver vi dig et par gode råd med på vejen, og er du nysgerrig efter flere gode råd, til når du skal ud at vandre, så kan du altid hoppe ind på https://vandretips.dk/

 

Forskellige typer af liggeunderlag 

Kigger vi fuldstændig overordnet, så findes der i alt tre typer af liggeunderlag. Der er skumunderlaget, som egentlig minder meget om en yogamåtte, måske bare lige en anelse tykkere.

 

Så er der det selvoppustelige liggeunderlag, som indeholder en indvendig skumkerne. Dog må du nok hjælpe til selv, med at få underlaget fyldt helt op med luft, selvom kategorien hedder selvoppustelig.        

 

Sidste type liggeunderlag er det oppustelige liggeunderlag, som også kaldes for en airmat. Dette er stort set en luftmadras i et lille format, men det er ikke selvoppusteligt. Så her må du enten have fat i en pumpe eller et par stærke lunger.

 

Fordele og ulemper ved skumunderlaget 

Tager vi først udgangspunkt i skumunderlaget, så er den helt klare fordel ved netop denne type liggeunderlag er først og fremmest, at det ikke kan punktere. Og så er isoleringsevnen også ret høj i forhold til underlagets vægt.

 

Derudover, så er underlaget nemt at pakke, og det vejer ikke specielt meget. Skal du virkelig på en overlevelsestur, hvor hvert eneste gram, som du kan spare i oppakningen tæller, så har du også mulighed for at skære skumunderlaget til, og dermed gøre det endnu lettere.

 

Ser vi på de mindre gode ting ved skumunderlaget, så er komforten mildest talt ikke særlig god. Desuden så fylder underlaget en hel del, hvilket også kan gøre det en anelse upraktisk at have med på tur. 

 

Fordele og ulemper ved det selvoppustelige liggeunderlag

Når vi tager et kig på det selvoppustelige liggeunderlag, så er det en klassiker indenfor outdoor-livet, og der findes rigtig mange forskellige modeller. 

 

Fordelen ved denne type underlag er først og fremmest den høje komfort, hvis vi sammenligner med skumunderlaget. Og så er isoleringsevnen også høj. Desuden fylder det ikke specielt meget, så du kan nemt have underlaget i din rygsæk.

 

Ulemperne derimod er, at det ikke er så tolerant over for gløder, og så er der en risiko for at skummet kan slippe ydermaterialet, hvis det udsættes for høje temperaturer.

 

Fordele og ulemper  ved det oppustelige liggeunderlag 

Mange af de træk, som vi lige har beskrevet ved det selvoppustelige liggeunderlag, går egentlig igen ved det oppustelige liggeunderlag. 

 

Den store forskel er jo sådan set, at der ikke er et skumlag i det oppustelige underlag. Det har den fordel, at det primært er luft som fylder madrassen, hvilket gør komfortniveauet utroligt højt. 

 

Samtidig fylder det næsten ingenting i nedpakket format, hvilket igen gør det nemt at have med i rygsækken. 

 

Dog larmer det ret meget, ligesom det også er tilfældet med en almindelig luftmadras, og så er det også noget mere bevægeligt at ligge på.

 

Hvilket underlag skal du vælge?

Med mindre at det virkelig er en overlevelsestur, hvor komfort er underordnet, og det i bund og grund handler om at have så lidt vægt med som muligt, og du derfor vælger skumunderlaget, så vil vi som udgangspunkt altid anbefale det oppustelige liggeunderlag.

 

Det er helt perfekt til en weekendtur, og du kan nemt have det med i din rygsæk. Sovekomforten er høj samtidig med at vægten og pakkevolumen er lav. 

 

Derfor vil du altså få rigtig meget for pengene, hvis du tager en såkaldt airmat med på din vandretur. 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *